Zangles.Wat kunnen we voor je betekenen?

Wij geven zangles aan iedereen die zijn stem beter wil leren gebruiken.

Volg een zangles

Description

Zangles bij Zangstudio Roel Bakkum

Zangles biedt je de tools om je stem te versterken en je muzikaliteit te verdiepen. Bij een zangles in onze studio draait alles om jouw ontwikkeling en groei als zanger.

Ben je benieuwd wat jij met je stem kunt? Wil je je zangtechniek verbeteren? Lijkt het je leuk om aan de slag te gaan met het zingen en verbeteren van nummers? Dan is zangles zeker iets voor jou! Heb je al ervaring met zingen? Wij helpen je graag om je kennis & skills te verbreden en te verdiepen.

Ons team bestaat uit coaches met een brede achtergrond. Ze geven of gaven les op conservatoria in binnen en buitenland, zijn te vinden op het podium in verschillende genres, zijn logopedist en/of gekwalificeerd in zangmethodes die over de hele wereld gebruikt worden.

lesaanbod

Lesaanbod

Privézangles

Privezangles is geschikt voor iedereen, ongeacht je niveau. Het is een plek waar jouw stem en ontwikkeling centraal staat. Of je nu net begint of al jaren bezig bent, in een priveles kunnen we een training bieden die op maat is gemaakt voor jou! Hoe je in priveles het best kunt inzetten hangt af van je niveau. Op onze niveau paginas kun je meer lezen over hoe wij deze lessen indelen.

Description

Duo- & triozangles

Veel mensen vinden het leuk om samen of in een kleine groep les te volgen. Vaak ligt in deze lessen de nadruk op zingen en minder op de individuele ontwikkeling. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn, als je met z'n allen net begint met zingen kunnen de lessen ook op individueel niveau heel waardevol zijn. Zijn jullie qua niveau erg verschillend? Dan is een privéles waarschijnlijk geschikter voor persoonlijk ontwikkeling, maar nog steeds super geschikt om lekker met z'n allen te zingen!

Locaties

Lesniveaus

Zangles voor Beginners

Waar begin je?

Beginnen met zangles kan een grote stap zijn. Denk je dat zingen niet voor iets voor jou is? Zei iedereen altijd dat je niet kan zingen? Of krijg juist te horen dat je echt iets met je stem moet gaan doen? Wat de reden ook is dat je op zoek bent naar zangles, onthoud: Zangles is voor iedereen.

Iedereen kan leren zingen, de juiste toonhoogte halen, je ademhaling perfect onder controle krijgen en je vocale dynamiek uitbreiden. Zonder de juiste begeleiding kunnen slechte gewoonten ontstaan, zangles helpt je om dit te voorkomen en vanaf het begin te starten met een sterke fundering.

Zelfstandig navigeren door de complexiteit van zangtechnieken, zonder professionele begeleiding, kan leiden tot frustratie en het gevoel van stilstand.

Je mogelijkheden zullen je verbazen!

Zangstudio Roel Bakkum biedt op maat gemaakte zanglessen voor beginners, geleid door ervaren coaches die begrijpen hoe je een stem traint.

In de lessen leer je zangtechnieken, ademhalingsoefeningen, toonhoogtecontroleen een breed scala aan oefeningen, gericht op wat jij nodig hebt. Met persoonlijke aandacht en deskundige begeleiding helpen we je jouw stem te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen.

Of je nu ambities hebt in de muziekwereld of zingt voor je plezier, wij staan klaar om je te ondersteunen in het bereiken van jouw doelen.

Zangles voor Intermediate zangers

Ga verder waar je was gebleven!

Je hebt al wat lessen gevolgd, maar voel je dat je vastzit of wil je het zingen weer oppakken? Elke zanger worstelt vaak met het verfijnen van hun technieken en het toepassen van techniek in de interpretatie en muzikaliteit. Zonder professionele begeleiding kan het moeilijk zijn om die volgende stap in je stembeheersing te vinden. Je traint met je lichaam en spieren, en deze verbeteren geleidelijk, hierdoor lijkt het soms alsof er geen vooruitgang is.

Je stem kan sterker worden, je interpretatie dieper, en je performance overtuigender! Voor veel zangers is het een uitdaging om hun vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Ze zoeken naar manieren om hun bereik te vergroten, hun emotie beter over te brengen en een unieke stem te ontwikkelen. Zonder de juiste richting kan dit proces verwarrend en demotiverend zijn.

Zangles werkt!

We begrijpen de specifieke uitdagingen van zangers. Onze lessen zijn speciaal ontworpen om je te helpen je stem verder te ontwikkelen, je technieken te verfijnen en je artistieke expressie te verbeteren. We bieden geavanceerde coaching in ademhalingstechnieken, vocale gezondheid, interpretatie en podiumprésence. In jouw zangles werk je samen met ervaren zangcoaches die je persoonlijke aandacht en begeleiding bieden. Wij zijn er om je te ondersteunen bij het bereiken van je zangdoelen, of je nu een professionele carrière nastreeft of je kunst wilt verfijnen voor persoonlijk plezier.

Zangles voor gevorderde zangers

Hoe kun je verder groeien?

Je bent al een ervaren zanger, maar zoek je naar manieren om je artistieke expressie en technische vaardigheden verder te ontwikkelen? Gevorderde zangers kunnen vaak vastlopen in hun groei, worstelen met het ontdekken van nieuwe technieken of het vinden van hun unieke artistieke stem.

Visualiseer jezelf die complexere muziekstukken meester maakt, met een groter bereik en meer expressieve interpretatie. De reis van een gevorderde zanger gaat over het verfijnen van deze subtiele nuances. Zonder gerichte coaching kan het moeilijk zijn om je volledige potentieel te realiseren en je unieke kunst te verfijnen.

Verdiep je kennis!

We kennen en begrijpen de ambities van gevorderde zangers en bieden we op maat gemaakte lessen om jouw specifieke doelen te bereiken. Onze coaching omvat zangtechniek, vocale gezondheid, dynamiek en interpretatie.

Samen met onze ervaren coaches verdiep je je kennis en skills, ontwikkel je unieke expressieve stijlen en til je jouw zang naar een hoger, professioneler niveau.

Zangles voor professionals

Elevate your voice!

Als professionele zanger ben je voortdurend op zoek naar manieren om jezelf te overtreffen en je carrière naar nieuwe hoogten te brengen. De uitdagingen van het consistent leveren van topkwaliteit en het vernieuwen van je repertoire kunnen echter overweldigend zijn.

Stel je voor dat je jouw stem nog verder kunt verfijnen, experimenteert met innovatieve zangstijlen en je aanwezigheid op het podium naar een ongekend niveau tilt. Voor professionals draait het allemaal om het constant vernieuwen en verfijnen van je kunst.

Hou je stem in topconditie!

We bieden coaching voor professionele zangers, gericht op gedetailleerd technieken, persoonlijke artistieke ontwikkeling.

Onze coaches, met uitgebreide ervaring in de muziekindustrie, bieden persoonlijk afgestemde begeleiding en geavanceerde training om je artistieke visie te realiseren. Of het nu gaat om het voorbereiden op grote optredens, het opnemen van albums, of het ontwikkelen van je merk als artiest, wij bieden begleiding waar nodig.

Zangtrainingen

Zangtechniek

Zangtechniek is essentieel voor elke zanger. Tijdens een zangtechniekles besteed je aandacht aan de onderdelen die je stem produceren. Er zijn verschillende methodes voor. Binnen onze studio werken we met Estill Voice Training en het Universal Voice System.

Professionele zangers besteden jaren aan het verfijnen van deze vaardigheden. Een goede zangtechniek helpt niet alleen om mooiere klanken te produceren, maar beschermt ook de stem tegen schade en vermoeidheid.

Goede controle over je stem geeft je keuze in klankkleur. Dit is onmisbaar voor elke zanger. Dit gaat verder dan alleen technische vaardigheden; het gaat om het ontdekken en ontwikkelen van een unieke stijl, of je stem inzetbaar maken voor verschillende stijlen.

Performance

Een sterke performance vereist meer dan alleen technische zangvaardigheid. Performance gaat over de connectie met het publiek, je verhaal en je lichaam.

Het ontwikkelen van de “x-factor” is een leerproces. Dit omvat het werken aan zelfvertrouwen, muzikaliteit, interactie met het publiek en improvisatie. Het is aan te raden om te werken met coaches die zelf vaak op het podium staan of lange tijd hebben gestaan.

Wil je werken aan je performance? Stuur ons dan een mailtje om te kijken of we je kunnen helpen binnen jouw stijl! Als wij denken dat ons team niet geschikt is, kennen we altijd wel iemand die je wel kan helpen!

Interpretatie

Interpretatie is onmisbaar voor elke zanger. Het gaat over het vertellen van het verhaal, en het maken van muzikale en stilistische keuzes. De keuzes komen vaak vanuit het verhaal dat je wilt vertellen.

Muzikale keuzes omvatten bijvoorbeeld ritmische beslissingen, zowel bij het plaatsen van woorden en klanken als het verlengen of verkorten ervan. Maar het betreft ook het maken van stilistische keuzes in de muziek.

Bij stijl kijk je naar verschillende factoren, waarvan klankkleur er één is. Hoe wil je je stem laten klinken? Donker, licht, luid of zacht? Er zijn eindeloos veel combinaties mogelijk. De klankkleur van een operazanger is bijvoorbeeld totaal anders dan die van een popzanger of rapper. Afhankelijk van de stijl die je wilt zingen, pas je je klankkleur aan.

Daarnaast kijken we naar factoren als dictie, vibrato en vele andere. De techniek die je hebt opgebouwd, is hierbij van cruciaal belang. Het zorgt ervoor dat je vrij bent in je artistieke keuzes op het gebied van stijl.

Klankkleur

Het trainen van klankkleur is vrij specifiek, en sterk afhankelijk van de zanger.

Zing je graag pop, jazz, rock dan staat je eigen stemgeluid vaak centraal. Zing je graag musicalnummers? Dan staat je eigen stemgeluid nog steeds centraal, maar moet deze ook passen binnen alle vormen die musical kent (en dat zijn er nogal wat). Voor musical moet je dus kunnen transformeren van de ene stijl naar een ander.

Adem & Stem

Adem is onlosmakelijk verbonden met zingen. 'Je moet uitstekende ademcontrole hebben als je zingt'. Dat is een van de eerste dingen die mensen zeggen als ze aan zingen denken, en dat is zeker waar.

Adem is de brandstof van je stem, net zoals benzine of elektriciteit dat voor een auto is. Het stelt je in staat om je stem te gebruiken, en het is het beste om het "passief" te gebruiken. Door het te laten reageren op hoe je je stem gebruikt, laat je functie streven.

Bijvoorbeeld: meer benzine toevoegen aan je auto zorgt er niet noodzakelijkerwijs voor dat deze sneller of langzamer rijdt, meer adem nemen laat je niet per se luider of hoger zingen.

Controle over ademhaling zou niet moeten gaan over 'Hoe kan ik de ademhaling beheersen?', maar eerder over 'Hoe kan ik de ademhaling laten reageren op mijn stemgebruik'. .section-marker(data-section="zangTrainingen")

Leslocaties

Amsterdam

7 dagen per week geopend

Online

7 dagen per week geopend

Zangmethodes

Estill Voice Training

Description

Leer je stem kennen

Estill Voice Training is een model dat gaat over functie. De functies van elk lichaamsdeel dat bijdraagt aan het produceren van stemgeluid. Het is geen techniek, maar wat ons betreft het overzichtelijkste model dat beschrijft hoe de stem werkt en hoe je deze kunt trainen.

Dit unieke stemtrainingmodel identificeert de structuren die de stem produceren, evenals de structuren in en rondom de keel (vocal tract) die het geluid verder vormen en aanpassen. Dit leidt tot een bewust gekozen, betrouwbare en voorspelbare controle over de stemproductie.

Ontwikkeld door Jo Estill, zangeres en wetenschapper, verdeeld Estill Voice Training het trainen van stem in twee levels. Level een gaat onder andere over oefeningen voor stemcontrole, level twee gaat over klankkleur en stemkwaliteiten.

Oefening voor stemcontrole

Onderverdeeld in 13 trainbare onderdelen van de stem, ademcontrole, en een uitleg over hoe spieraanstuuring kan worden getrained en gemonitord is dit een zeer krachtig onderdeel van Estill Voice Training.

De 13 onderdelen zijn: De stemplooien, het moment van adem naar geluid, de valse stemplooien, strottenhoofd, schildkraakbeen, de AES (ook wel bekend als 'de twanger'), ringkraakbeen, het strottenhoofd, de tong, het zachte verhemelte, de kaak, de lippen en je hoofd, nek & torso stabilisatie.

Klankkleur

In het tweede level pas je de vaardigheden toe die in het eerste level worden getraind, om je stem 'kleur' te geven, vaak omschreven als klankkwaliteiten, klankkleuren of stemkarakters. Door de training uit level één toe te passen, kun je één van de zes door Estill voorgestelde klankkleuren creëren: Speech, Sob, Falsetto, Twang, Belt en Opera.

Deze zes klankkleuren bieden elke zanger een toegankelijke manier om vertrouwd te raken met het idee dat je je stem naar wens kunt kleuren. Gelukkig beperkt het zich niet tot deze zes stemkarakters; je hebt de vrijheid om je stem te laten klinken zoals jij dat wilt

Uiteindelijk zorgt een goede controle van je stem, en begrip over hoe een klankkleur tot stand komt ervoor dat je je eigen sound kunt ontwikkelen.

Coaches die werken met Estill Voice Training

Docent zangtechniek, vocal coach & stemtraining bij Zangstudio Roel Bakkum

Roel Bakkum - Estill Figure Proficiency

Roel over Estill Voice Training

"Estill Voice Training is zonder twijfel het schoolvoorbeeld van informatie en transformatie. Het leert je niet alleen te begrijpen hoe je stem werkt, maar het leert je om je stem te gebruiken op een manier zoals je dat nog nooit hebt gedaan."

Docent zang & stemtraining Anne van Zandbergen

Anne van Zandbergen - Estill Figure Proficiency

Anne over Estill Voice Training

"Als zangdocent en logopedist ervaar ik Estill Voice Training als een model dat elke student een inzicht in zijn stemgebruik geeft zoals ik dat bij geen andere techniek heb gezien."

Universal Voice System

Description

Leer je stem kennen

Het Universal Voice System (UVS) is een benadering van stemtraining die de complexiteit van vocale productie vereenvoudigt, waardoor het toegankelijk wordt voor iedere zanger. Ontwikkeld door stemexperts, kenmerkt het zich door zijn helderheid in het verbeteren en begrijpen van de stem.

Samen met de docent stel je een zogenoemd Personal Voice Plan op. Dit geeft je een helder beeld van wat je wilt bereiken en met welke oefeningen van het UVS systeem je dit zal lukken.

Acht Geluidskenmerken

UVS identificeert acht sleutelkenmerken van geluid die gemanipuleerd kunnen worden om de vocale kwaliteit te veranderen. Deze omvatten toonhoogte, luidheid, timbre en vibrato, onder andere. Het begrijpen en beheersen van deze kenmerken maakt een breed scala aan vocale expressies mogelijk.

Vier Pilaren

Het systeem is gebouwd op vier fundamentele aspecten van vocale productie: adem (ondersteuning), stembanden (bron), resonantie (filter) en houding. Deze pilaren werken samen om verschillende vocale kwaliteiten te produceren en worden beschouwd als cruciaal voor gezond en effectief stemgebruik.

Vier Stemkarakters

UVS definieert vier primaire stemkarakters - Speech, Belting, Whisper en Classical. Elk karakter heeft een unieke combinatie van de acht geluidskenmerken en is geassocieerd met specifieke vocale technieken.

UVS in een zangles

Het systeem is ontworpen om veelzijdig te zijn, geschikt voor verschillende stijlen van zingen en spreken. Of het nu gaat om klassieke muziek, pop, rock of spreken, UVS biedt op maat gemaakte technieken voor elke stijl.

Het Universal Voice System wordt breed gewaardeerd om zijn omvattende maar toch eenvoudige benadering, en biedt hulpmiddelen en kennis aan iedereen die zijn vocale potentieel wil verkennen en verbeteren, ongeacht hun ervaringsniveau.

Coaches die werken met Universal Voice

Docent zang Fréderique Sluyterman van Loo

Frédérique Sluyterman - UVS Master Teacher

Frédérique over Universal Voice

"Universal voice is een simpel, concreet en inzichtelijk systeem om het maximale uit je stem te halen. Of je nou voor een volle zaal zingt, of alleen maar onder de douche."