Zangles Amsterdam Background Picture

STEMTRAINING

Stemtraining geeft je een beter bewustzijn en controle over je stem. Dit kun je inzetten om vermoeidheid tegen te gaan, maar ook om je stem dynamischer te maken of om je dictie / uitspraak te verbeteren.

TRAIN JE STEM

De eerste stap in het trainen van je stem is een korte analyse. Dit doen we door aandachtig te luisteren naar je stemgebruik, en te luisteren naar de problemen waar je tegen aanloopt.

Daarna geven we je een korte uitleg wat wij voor je kunnen betekenen. Daarin vertellen we je ondermeer hoe wij het Estill Voice Training model inzetten om je te helpen, en welke oefeningen je nu al kunt doen om je stem te verbeteren.

Estill Voice Training en stemtraining

Estill Voice Training is een populaire methode die inmiddels wereldwijd wordt gebruikt door vele vocal coaches en logopedisten.

Dit komt vooral door de doeltreffende technische oefeningen en heldere uitleg. Als zanger helpt je dit om je technische mogelijkheden sterk uit te breiden en bestaande technieken te versterken.

Al onze coaches maken gebruik van deze methode om jou zo goed mogelijk te helpen. Wil je meer lezen over het Estill model? Lees dan onze blog over Estill Voice Training.

PRESENTEREN

Als je je stem gebruikt om te presenteren kan stemtraining je helpen om meer dynamiek en projectie in je stemgebruik te brengen. Maar daar stopt het niet.

Belangrijk is om te weten hoe je die verkregen dynamiek en projectie moet inzetten. Wanneer spreek je harder, sneller, zachter, hoger, lager? Dat hangt af van je verhaal: Wat is de spanningsboog van je verhaal? Wat is de dynamiek binnen die spanningsboog? Hoe gaat jouw verhaal je publiek overtuigen? Aan de hand van deze vragen kun je een start maken om je stem te matchen met je verhaal.

TEAM

Roel Bakkum Anne van Zandbergen Aniek Methorst Dominika Zawada

Ons team heeft internationale ervaring in zowel het lesgeven als het volgen van opleidingen, en zijn gespecialiseerd in het verbeteren van jouw techinsche vaardigheden.

SPREKEN

Er komt natuurlijk meer kijken bij het trainen van de stem dan alleen techniek. Techniek legt wel een basis, die je kunt inzetten bij uitspraak (dictie), projectie en dynamiek.

Projectie & Dynamiek

Techniek is de bouwsteen voor projectie en dynamiek. Het projecteren van je stem, in andere worden: kunnen we je horen in elke situatie is onmisbaar. Projectie gaat niet alleen over volume. Daarom behandelen we projectie en dynamiek vaak samen.

Bij stemdynamiek proberen we te voorkomen dat je stem monotoon overkomt. Spreek je altijd op hetzelfde volume, dezelfde toonhoogte en snelheid? Dan is de kans groot dat mensen je stemgebruik omschrijven als monotoon of zelfs saai.

Gelukkig is dit te verhelpen door je stemtechniek te gebruiken. In het onderdeel projectie en dynamiek leren we je hoe je deze techniek inzet om je stem aan te passen elke situatie.

Dictie

Het verbeteren van dictie wordt vaak overgeslagen, terwijl het van groot belang is. Vaak denken mensen dat om duidelijk spreken je grote beweging van de lippen, kaak en tong nodig hebt. Het tegenovergesteld is waar: Goede dictie zit 'm in kleine bewegingen en minimale aanpassing van lip-, kaak- en tongpositie.

Goede dictie versterkt je projectie, dynamiek & uithoudingsvermogen.

VEEL GESTELDE VRAGEN

Dat hangt sterk af van waar je aan wilt werken.

Over het algemeen zien we dat iemand in 2 tot 3 maanden een merkbare vooruitgang kan behalen in zowel bewustzijn als klank. Hierbij gaan we uit van iemand die dagelijks zijn oefeningen doet.

Heesheid is vaak goed te verhelpen, mits er geen sprake is van knobbeltjes of polypen. Door de sluiting van de stemplooien te verbeteren in combinatie met adem managent en stemgedrag aan te passen los je heesheid vaak op.

Heb je wel last van knobbeltjes op de stemplooien en is dat vastgesteld door de kno-arts? Dan kunnen we je onder bepaalde omstandigheden verder helpen. Neem contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Na een dag presenteren, vergaderen, lesgeven voelt je stem overbelast. Na een hele dag spreken hebben veel mensen vaak het gevoel dat de stem het niet meer zo goed doet. Hoewel het maken van stem vaak wordt gezien als 'iets wat je gewoon kunt', maak je stem met een complex systeem.

Als je een onderdeel in dit systeem overbelast hoor je dat vaak terug in je stem. Je hebt last van een schorre stem, veel slijmproductie of je hebt last van spierpijn. Gelukkig kun je dat verbeteren met stemtraining.

favicon