Stemtraining Amsterdam dynamisch, efficiënt stemgebruik waar je op kunt vertrouwen

Estill Voice Training: een model van functie dat de stem in kaart brengt

Estill Voice Training is een populaire methode die inmiddels wereldwijd wordt gebruikt door vele vocal coaches en logopedisten. Dit komt vooral door de doeltreffende technische oefeningen en heldere uitleg. Als zanger helpt je dit om je technische mogelijkheden sterk uit te breiden en bestaande technieken te versterken.

Logopedie: specialistische hulp bij stemproblemen

Binnen onze studio is Anne van Zandbergen onze logopedist. Sinds zij is afgestudeerd aan de logopedie opleiding in Almere, helpt zij onze studenten ook vanuit haar logopedische kennis. Onze studio is niet aangemeld bij zorgverzekeraars. Daarom is het volgen van logopedische sessies bij Anne op dit moment niet terug te vragen bij je verzekeraar.

Projectie & Dynamiek maakt je stemgebruik en verhaal dynamischer en overtuigend

Techniek is de bouwsteen voor projectie en dynamiek. Een goede projectie van je stem, in andere woorden: kunnen we je horen in elke situatie, is onmisbaar. Projectie gaat niet alleen over volume. Daarom behandelen we projectie en dynamiek vaak samen.

Als we werken aan dynamisch stemgebruik, proberen we te voorkomen dat je stem monotoon overkomt. Spreek je altijd op hetzelfde volume, dezelfde toonhoogte en snelheid? Dan is de kans groot dat mensen je stemgebruik omschrijven als monotoon of zelfs saai. Gelukkig is dit te verhelpen door je stemtechniek te gebruiken. In het onderdeel projectie en dynamiek leren we je hoe je deze techniek inzet om je stem aan te passen elke situatie.

Het verbeteren van dictie wordt vaak overgeslagen, terwijl het van groot belang is. Vaak denken mensen dat om duidelijk spreken je grote beweging van de lippen, kaak en tong nodig hebt. Het tegenovergesteld is waar: Goede dictie vereist kleine bewegingen en minimale aanpassing van lip-, kaak- en tongpositie.

Goede dictie versterkt je projectie, dynamiek & uithoudingsvermogen.

Presenteren - gebruik je stem om je boodschap over te brengen

Als je je stem gebruikt om te presenteren kan stemtraining je helpen om meer dynamiek en projectie in je stemgebruik te brengen. Maar daar stopt het niet.

Belangrijk om te weten is hoe je die verkregen dynamiek en projectie moet inzetten. Wanneer spreek je harder, sneller, zachter, hoger, lager? Dat hangt af van je verhaal: Wat is de spanningsboog van je verhaal? Wat is de dynamiek binnen die spanningsboog? Hoe gaat jouw verhaal je publiek overtuigen? Aan de hand van deze vragen kun je een start maken om je stem te matchen met je verhaal.

Daarnaast kijk je bij performance ook altijd naar interpretatie: Waar gaat het nummer over, wat wil je overbrengen aan het publiek en wat voor gevoel geeft het jou als zanger.

Gelukkig hoef je niemand na te doen en kun je al deze informatie vervolgens gebruiken om een performance te geven die bij jou past.

Veel gestelde vragen

Hoeveel tijd moet je investeren voor een verbetering?

Dat hangt sterk af van waar je aan wilt werken.

Over het algemeen zien we dat iemand in 2 tot 3 maanden een merkbare vooruitgang kan behalen in zowel bewustzijn als klank. Hierbij gaan we uit van iemand die dagelijks zijn oefeningen doet.

Mijn stem is vaak hees, hoe komt ik daar van af?

Heesheid is vaak goed te verhelpen, mits er geen sprake is van knobbeltjes of polypen. Door de sluiting van de stemplooien te verbeteren, te werken aan je adem management en je stemgedrag aan te passen los je heesheid vaak op.

Heb je wel last van knobbeltjes op de stemplooien en is dat vastgesteld door de kno-arts? Dan kunnen we je onder bepaalde omstandigheden verder helpen. Neem contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Waarom ervaar ik vermoeidheid tijdens het spreken!

Na een dag presenteren, vergaderen, lesgeven voelt je stem overbelast. Na een hele dag spreken hebben veel mensen vaak het gevoel dat de stem het niet meer zo goed doet. Hoewel het maken van stem vaak wordt gezien als 'iets wat je gewoon kunt', maak je stem met een complex systeem.

Als je een onderdeel in dit systeem overbelast hoor je dat vaak terug in je stem. Je hebt last van een schorre stem, veel slijmproductie of je hebt last van spierpijn. Gelukkig kun je dat verbeteren met stemtraining.