Zangles Amsterdam zangtechniek, vocal coaching en interpretatie

Zangtechniek verbetert je skills door oefeningen doelgericht te herhalen en te verdiepen.

Zangtechnische vooruitgang is te behalen door doelgericht oefeningen te herhalen. Wil je tijdens je zangles werken aan techniek? Dan zijn dit waardevolle vragen: 'Waarom doe ik dit?', 'Hoe doe ik dit?', 'Wat zijn mijn focuspunten?'. Door je deze vragen te stellen voor elke oefening maak je oefenen waardevol en vooruitgang meetbaar. Je kunt na afloop de vraag stellen: Heb ik mijn doel binnen deze oefening behaald?

Estill Voice Training is een populair model over functie. Het wereldwijd wordt gebruikt door vele vocal coaches en zangdocenten. Op vele conservatoria en andere muziekopleidingen is dit model in het lesprogramma opgenomen.Door de doeltreffende technische oefeningen en heldere uitleg maakt het zangtechniek toegankelijk. Als zanger helpt je dit om je technische mogelijkheden sterk uit te breiden en bestaande technieken te versterken.

Een model over functie, wat is het voordeel? Het grote voordeel van een model is dat het geen voorkeur heeft voor klank, bereik of dynamiek.Het vertelt niet hoe je iets moet zingen, maar hoe je iets kunt zingen. Dit geeft je als zanger vrijheid om je stem te gebruik zoals jij dat wilt.
Onze ervaring is dat sommige zangtechnieken een bepaalde manier van zingen vereisen. Dat betekent zeker niet dat de techniek niet werkt, maar het is goed om je bewust te zijn van de impact die dit kan hebben op jouw stem en klankkleur. Wij kiezen er daarom voor om te werken met een model die geen bepaalde klankleur of manier van zingen vereist.

Zowel Roel Bakkum als Anne van Zandbergen maken gebruik van dit model om jou zo goed mogelijk te helpen. Wil je meer lezen over het Estill model? Lees dan onze blog overEstill Voice Training.

Professionals: Ons team heeft uitgebreide ervaring in het coachen van professionals.

We helpen je graag met het voorbereiden van een nieuwe tour, studio-opname etc.

Clubtours, theatertours, studio sessies, promotietours of een album release zijn tijdrovend en vaak vermoeiend. Niet zonder uitzondering levert dat stemproblemen op. We helpen je om stemproblemen te voorkomen.

Techniek is voor een professional zonder twijfel van belang. Wil je je bereik uitbreiden, een bepaalde klankkleur verbeteren of aanleren? Stemtechniek gaat over efficiëntie en vooruitgang nooit over smaak of het maken van artistieke keuzes. Technische vooruitgang helpt je juist om artistiek vrij te zijn. Met het Estill Voice Training Systeem helpen we je om meer uit je stem te halen.

De baby vleugel van Zangstudio Roel Bakkum
Anne van Zandbergens speelt op de piano van Zangstudio Roel Bakkum tijdens het geven van een zangles

Zangstijl is oa. herkenbaar aan klankkleur, ritme en uitspraak.

Bij stijl kijk je naar verschillende factoren. Klankkleur is er daar een van. Hoe wil je je stem laten klinken? Donker, licht, luid of zacht. Er zijn eindeloos veel combinaties te maken. De klankkleur van een operazanger is totaal anders dan die van een popzanger of rapper. Afhankelijk van de stijl die je wilt zingen pas je je klankkleur aan.

Zing je graag pop, jazz, rock dan staat je eigen stemgeluid vaak centraal. Zing je graag musicalnummers? Dan staat je eigen stemgeluid nog steeds centraal, maar moet deze ook passen binnen alle vormen die musical kent (en dat zijn er nogal wat). Voor musical moet je dus kunnen transformeren van de ene stijl naar een ander.

Daarnaast kijken we naar factoren als: dictie, vibrato en vele andere. De techniek die je hebt opgebouwd is hierbij van cruciaal belang. Het zorgt ervoor dat je vrij bent in je artistieke keuzes op het gebied van stijl.

Performance gaat over hoe je je verhaal overbrengt - interpretatie en stijl komen hierin samen.

Performance en stijl zijn nauw met elkaar verbonden en versterken elkaar. Bij muziekstijlen kom je meestal een bepaalde stijl van performen tegen. Om te bepalen wat jij als zanger wilt doen is het interessant om deze stromingen te bekijken en te analyseren. Wat vindt je mooi? Wat wil je absoluut nooit doen?

Daarnaast kijk je bij performance ook altijd naar interpretatie: Waar gaat het nummer over, wat wil je overbrengen aan het publiek en wat voor gevoel geeft het jou als zanger.

Gelukkig hoef je niemand na te doen en kun je al deze informatie vervolgens gebruiken om een performance te geven die bij jou past.