Estill Voice Training

Estill Voice Training - Een model over functie

Estill Voice Training is een model dat over de hele wereld wordt gebruikt inzangles, stemtraining of logopedie sessie. Vele conservatoria gebruiken het model om hun studenten op te leiden tot professionals.

Het Estill Model is onderverdeeld in Figures en Voice Qualities. Voordat we ingaan op hoe deze verdeling er ongeveer uitziet, eerst wat meer algemene informatie over het Estill Model. EVT (Estill Voice Training) is een model dat draait om functie. We kijken naar de functies van de anatomische structuren die betrokken zijn bij het produceren van geluid met de stem. Het doel is om deze structuren door middel van oefening van elkaar te isoleren, zodat de zanger zijn stem op een veilige manier volledig onder controle kan krijgen. De oefeningen die je helpen bij het isoleren van deze structuren noemen we Figures. Er zijn Figures zoals Tongcontrole, Strottenhoofdcontrole, Stemplooimassacontrole en nog 10 andere Figures.

Power, Source, Filter:

Afhankelijk van de wensen van de leerling bekijken we welke Figures nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. De Figures zijn onderverdeeld in het systeem 'Power, Source en Filter'.

Power staat voor de ademhaling en alles wat daarbij hoort. Source staat voor alle structuren die deel uitmaken van het strottenhoofd (behalve de epiglottis) en verantwoordelijk zijn voor het produceren van geluid. Vervolgens kun je met de filter (de ruimte tussen stemplooien en je mond / neus), de geluidsgolven die gecreëerd zijn door de stemplooien beïnvloeden. In de filter worden bijvoorbeeld klinkers gemaakt, maar ook klank kleuren worden grotendeels bepaald in de filter. In de filter kijken we naar structuren zoals de tong, het zachte verhemelte maar ook de epiglottis.

Is het voor jou een uitdaging om zacht te zingen in de laagte, of juist hard te zingen in de hoogte? Of lukken de hoge noten maar niet? Door de juiste structuren te identificeren die passen bij jou struikelblokken, kun je als leerling heel gericht werken.

Effort & Attractor States

Tijdens het aanleren van de Figures kijken we ook naar de 'operating principles' van het Estill Model. Voorbeelden hiervan zijn effort & attractor states. Bij effort kijken we naar de inspanning van de spieren die we gebruiken bij het maken van stemgeluid. We lokaliseren eerst de spieren en vervolgens kwantificeren we de benodigde inspanning voor de taak die je wilt uitvoeren.

Als we kijken naar Attractor States hebben we het over gedrag van het lichaam waar het naar neigt. Voorbeelden hiervan zijn: altijd dezelfde arm boven wanneer je je armen over elkaar doet, altijd op dezelfde plek op de bank gaan zitten, op dezelfde manier je tanden poetsen. Het zijn patronen die je hebt ontwikkeld om stabiliteit te creëren. Dit geldt ook voor het maken van geluid met de stem. Misschien ben je als zanger geneigd je tong naar achteren te trekken omdat je denkt dat dit nodig is om die ene hoge noot te halen. Dit is een voorbeeld van een niet zo efficiënte attractor state, omdat een naar achter getrokken tong je waarschijnlijk belem