Estill Voice Training

Deze eerste blog is eigenlijk geen blog, maar geeft extra informatie voor mensen die na het lezen van de uitleg over het Estill Model op de pagina zangles wat extra uitleg willen over het Estill Voice Training Model en hoe wij dat model gebruiken.

Zoals te lezen is op die pagina is het Estill Model onderverdeeld in Figures en Voice Qualities. Voordat we ingaan hoe die verdeling er ongeveer uitziet, eerst nog wat meer informatie over het Estill Model in het algemeen. EVT is een model dat gaat over functie. We kijken dan ook naar de functies van de anatomische structuren die te maken hebben met het produceren van stem. Het doel is om deze structuren door oefening van elkaar te isoleren zodat de zanger door totale controle zijn stem op een veilige manier kan gebruiken. De oefeningen die je gaat helpen bij het isoleren van deze structuren noemen we Figures. Je heb figures zoals: Tong Controle, Strottenhoofd Controle, Stemplooimassa controle en nog 10 andere Figures.

Power, Source, Filter:

Afhankelijk van de wens van de leerling bekijken we wat welke Figures we nodig hebben om tot het gewenste resultaat te komen. De Figures zijn onderverdeeld in het systeem 'Power, Source en Filter'.

Power staat hier voor de ademhaling en alles wat daarbij hoort. De source staat voor alle structuren die onderdeel uitmaken van het strottenhoofd (behalve de epiglottis) en verantwoordelijk zijn voor het maken van de stem. Vervolgens kun je in de filter (keel/vocal tract) de gemaakte geluidsgolven beïnvloeden. In de Filter worden bijvoorbeeld klinkers gemaakt, maar maken we ook het verschil tussen een nasaal of oraal geluid. In de Filter kijken we dus naar structuren zoals de tong, het zachte verhemelte maar ook de epiglottis.

Heb je dus last van veel lucht tijdens het zingen, moeite om zacht te zingen in de laagte of juist hard te zingen in de hoogte of lukken de hoge noten maar niet? Door de juiste structuren te identificeren die je kunnen helpen bij het behalen van een verbetering, kun je als leerlingen heel gericht werken.

Effort & Attractor States

Tijdens het aanleren van de figures bekijken we ook de 'operating principles' van het Estill Model. Daarbij focussen we ons vooral op het principe: Effort & Attractor States. Bij effort bekijken we de inspanning van de spieren die we gebruik bij het maken van stem. We lokaliseren de spieren eerst, vervolgens kwantificeren we de hoeveelheid inspanning die benodigd is voor de taak die je wilt uitvoeren.

Als we kijken naar Attractor States hebben we het over gedrag van het lichaam waar hij zich tot aangetrokken voelt. Voorbeelden hiervan zijn: Altijd dezelfde arm boven wanneer je je armen over elkaar doet, altijd op dezelfde plek op de bank gaan zitten, op dezelfde manier afdrogen. Het zijn patronen die je hebt ontwikkeld om stabiliteit te creëren. Dit geldt ook voor het maken van stem. Misschien ben je als zanger heel erg geneigd om je tong naar achter te trekken omdat je dat voor je gevoel nodig hebt om die ene hoge noot te halen. Een typisch geval van een niet zo efficiënte attractor state omdat een naar achter getrokken tong je zeer waarschijnlijk verhinderd om nog hoger te kunnen zingen. Tijdens een zangles gaat de zangdocent dan ook zeer actief opzoek naar attractor states.

Voice Qualities

Soms ben je als zanger opzoek naar een bepaalde klankkleur voor een bepaalde style. Ook daar is binnen dit Model over nagedacht. Naast de Figures hebben we de Voice Qualities. Deze Qualities zijn opgebouwd door de Figures. Hierdoor wordt er een fysiologische basis gecreëerd voor elk geluid. Er worden zes Voice Qualities aangedragen door het Model (Sob, Twang, Falsetto, Speech, Belt en Opera). Daarnaast is het ook mogelijk om de zes aangedragen Qualities te combineren.

Mocht je geïnteresseerd zijn om een gedetailleerde uitleg te krijgen over het complete Estill Voice Training Model, dan kun je de 5-daagse cursussen (level 1&2) volgen die worden gegeven door de Certified Course Instructors. In Nederland zijn deze cursussen te volgen, maar wij raden de cursussen aan van de The Voice Explained. Deze cursussen worden elk jaar in Juli gegeven op de Royal Academy of Music in Londen. Een overzicht van alle 5-daagse cursussen kun je vinden op de website van Estill Voice. Op deze website kun je ook een overzicht vinden van alle Certified Master Teachers en Certified Course Instructors.

favicon