'Voel je 'vrij' tijdens het zingen'. Kan dat?

Hoe bereik je dat? Mag je je spieren voelen werken of niet? In onze studio gebruiken we het Estill Voice Training System. Binnen Estill wordt er gesproken over ‘effort’. Dit is heel specifiek gericht op de inspanning van spieren. Bijvoorbeeld in het zachte verhemelte of de spieren rond/in het strottenhoofd. Het is dus belangrijk om inspanning te leveren en te voelen tijdens het zingen. Wij leren onze leerlingen zich bewust te worden van de inspanning die ze leveren en deze te lokaliseren. Dit geef veel informatie over het proces dat zich afspeelt tijdens het zingen. Deze kennis gebruiken we om dat proces te verbeteren door gericht te oefenen. Je traint geen spieren door er aan te denken. Anders zou ik mijn abonnement bij de sportschool direct opzeggen.

Bij effort gaat het om efficiëntie. Niet over goed of slecht! De zanger moet in staat zijn om op een efficiënte en reproduceerbare manier te zingen. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat spanning in de buikspieren, kaak & tong niet bijdraagt aan een efficiënt stemgebruik. Er zijn echter zoveel zaken die meespelen dat het belangrijk is om per persoon te onderzoeken waar er teveel effort of juist te weinig effort is. Dit heeft vooral te maken met het gegeven dat het aanspannen van een spier vaak leidt tot een domino effect. Er zullen ook andere spieren in het lichaam aanspannen. Dit voegt vaak niets toe of werkt zelfs tegen en is dus niet efficiënt. Dit domino effect is bij iedereen anders.

Door deze zeer gerichte manier van trainen kun je in één les alleen positieve verandering ervaren. Vervolgens is het belangrijk dat je elke dag traint en blijft verdiepen.

Een belangrijke toevoeging aan dit verhaal is dat de perceptie van inspanning verandert naarmate je langer traint. Je kunt dat goed vergelijken met sporten. Mensen die zich wagen aan pilates of yoga hebben het in het begin vaak zwaar te verduren met de oefeningen. Maar al snel zullen de spieren en je coördinatie wennen aan de oefeningen en zal het steeds ‘vrijer’ voelen om dezelfde oefeningen uit te voeren. Waarna je kunt beginnen aan complexere oefeningen.

Datzelfde kun je bereiken met zingen! Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen? Lees hier meer over onze zanglessen

favicon