Zangtip: Train je bereik!

Hoe train je je bereik?

Het hebben van een groot bereik is iets dat veel zangers nastreven. Een vast onderdeel van onze zanglessen en zangtraining is dan ook de sirene, een oefening waarbij je rustig op een -ng klank (zoals het einde van het woord 'zing') door je hele bereik gaat.

Waar moet je op letten:

  • Niet te veel volume! We trainen de spieren die het strottenhoofd verlagen en verhogen, en daar is geen luid volume voor vereist.
  • Duw in de hoogte niet je tong omlaag.
  • Ga nadat je het hoogste punt hebt bereikt ook weer helemaal naar je laagst mogelijke toon!
  • Verzand aan het einde van de sirene niet in slack/vocal fry.

Hoe komt je bereik tot stand?

De grootte van je bereik hangt onder andere af van de mobiliteit van je strottenhoofd. Voor hoge tonen moet het strottenhoofd omhoog en voor lage tonen moet het omlaag. Spieren zorgen voor het omhoog en omlaag bewegen van het strottenhoofd. Als deze spieren te gespannen raken, heb je grote kans dat je bereik vermindert. De spieren kunnen te gespannen raken als je bijvoorbeeld altijd alleen hoog of alleen laag zingt, maar het kan ook met je houding te maken hebben. De sirene helpt je om de spieren soepel te houden. Door op een zacht volume door je hele bereik te gaan, zullen de spieren die het strottenhoofd helpen bewegen, zowel verkorten als verlengen! Er komt natuurlijk meer bij kijken om je bereik te onderhouden en te vergroten, maar de sirene is een zeer effectief begin.