Zangtip: Inzingen!

Inzingen

Iedereen wil altijd goed ingezongen bij zijn zangles of optreden aankomen. Maar wat is nu verstandig om te doen tijdens het inzingen? Het belangrijkste is om je inzingoefeningen af te stemmen op dat wat je moet gaan doen. Als je een klein liedje moet zingen, heeft het geen zin om allerlei beltoefeningen te doen en omgekeerd geldt hetzelfde. Voor een zangles is het een goed idee en genoeg om een paar sirenes te doen zodat je door je hele bereik bent gegaan.

Waar moet je op letten:

  • Pas je oefeningen aan op dat waar je je op voorbereidt.
  • Gebruik het inzingen om nog een keer je aandachtspunten door te nemen. Je stemplooien “doen” het echt wel, zeker als je gedurende de dag al hebt gesproken.
  • Uren inzingen is niet nodig! Je hele repertoire zingen voordat je een optreden gaat doen is ook niet nodig en vermoeit de stem, wat je resultaat tijdens een optreden kan verminderen.
  • Houding! Zorg ervoor dat je tijdens het inzingen een optimale houding aanneemt, zodat je zeker weet dat je spieren niet geblokkeerd raken. Dit geeft je een goed inzicht in de conditie van je stem.
  • Met de onderstaande fragmenten kun je je inzingoefening doen. Maar let op dat je de oefening aanpast op dat waar je je op voorbereidt.